LACURI ȘI LAZURI vs VOPSEA

Ce alegem atunci când vine vorba despre colorarea și protecția lemnului? Lacuri sau vopsele pentru lemn?

Dificilă alegere atunci când nu cunoști foarte multe detalii cu privire la utiliatea și gradul de protecție ale fiecărui produs, însa cel mai rapid raspuns pentru aceasta intrebare ți-l oferă răspunsul la întrebarea,  Unde urmează să folosești acest produs? Interior sau exterior?

Lacuri si Lazuri VS Vopsea ! Care este produsul cu rezistenta mai indelungata la exterior?

Ei bine, excluzând opțiunile ce țin de estetica și raportându-ne strict la funcționalitate , un lucru este sigur clar, vopsele au rezistenta mult mai mare la exterior datorita stratului opac ce-l formeaza pe suprafața lemnului, blocând astfel decolorarea si degradarea datorata factorilor de mediu și razelor UV.

MAT VS LUCIOS la Exterior

Este bine de stiut însa, ca exista lazuri și lacuri special concepute pentru exterior , ce contin rasini, coloranti si aditivi ce permit protecția îndelungata a lemnului în condiții de exterior. Lacurile și lazurile folosite la exterior sunt special concepute pentru a permite lemnului să respire, să se scurga, să se usuce oferind inclusiv protecție fungică.

În cazul în care optăm pentru lacuri la exterior este important să știm că,  lacul mat,  sau mai puțin lucios are o rezistența mai mare decât cel lucios, iar lacurile deschise, dar nu incolore, au rezistența mai mare decât cele închise

Ce este lazura?  Care este diferența dintre lac și lazura?

Lazura este un lac cu impregnant combinat la un loc , este ca un lac cu putere mai mica de acoperire. În funcție de compoziția acestuia, poate fi ușor uleios, cerat sau siliconic . Rezistența acesteia este dată de factorii de mediu la care este expusă si de tratarea lemnului în prealabil.

Lacuri si lazuri Vs Vopsea – Transparent VS Colorat 

Lasând la o parte tehnicul si raportandu-ne strict la esetic, in romania exista o tendinta spre utilizarea lacurilor la exterior cu toate ca vopseaua și-a demonstrat rezistența sa în timp. Folosirea lacului lasă însa, fibra lemnului la vedere spre deosebire de vopseaua care acoperă în totalitate.Prin efectul sau de acoperire opacă, vopseaua poate oferi un efect mat sau unul lucios.

Un efect de durata?

Tratarea lemnului este secretul care stă in spatele unei rezistențe îndelungate . Aplicarea grundului în strat dublu sau  tratarea lemnului prin procedee industriale sunt elemente cheie, absolut necesare pentru o rezistență îndelungata. Aceste procedee trebuiesc realizate inainte de vopsire .

Tipuri de vopsele

Vopseaua un element ce trebuie ales cu grijă, se grupeaza in mai multe categorii dintre care:

Vopsea pe baza de apa -ECOLOGICA -este o vopsea pe baza de apa ce permite lemnului sa respire , asigurandu-i protectia atat la interior cat si la exterior – avantaje -lipsa solventilor determina un miros aproape inexistent ,  nu reprezinta un pericol de incendiu  Dezavantaje- nu se poate aplica la temperaturi sub 5 grade C

Vopsele alchidice – Sunt cele mai comune vopsele care se gasesc la noi. Aceste vopsele ce se pot aplica atat la interior cât și la exterior cu putere mare de acoperire ,duritate mare, predispusa la îngalbenire în timp, poate avea un miros neplacut iar uscarea durează mai mult. Conține elemente inflamabile și volatile

Vopsele epoxidice – foarte la moda in 2020 un tip de vopsea cu uscare chimica , bicomponente. Din grupul rașinilor epoxidice se produc cei mai buni adezivi, produse plastice și anticorozive.

Vopsele Poliuretanice – apropiate ca si proprietati de cele epoxidice , vopsele poliuretanice au o rezistență îndelungata în timp , fiind folosite în special pentru spațiile industriale . Aceste vopsele ofera un luciu special .

Urmareste mai multe articole pe pagina noastra de Facebook Tunfy Cainele Tamplar

EnglishRomână