Lemnul, materie primă esențială existentei umane. Folosit încă din cele mai vechi timpuri, pentru diverse scopuri, acesta a determinat dezvoltarea si evoluția societații . De la construcții și pană la alimentație, transport și încălzire, lemnul, rămâne și astăzi de mare importanța în modul nostru de trai.

logs, woodpile, tree rings

Meștesugul lemnului menține și astăzi aceleași caracteristici!

Utilizat înca din perioada Dacică, mesteșugul lemnului menține și astăzi aceleași caracteristici in prelucrarea lemnului. Folosit pentru construirea caselor, lemnul ofera confort și caldura in amenajarile interioare menținând un confort termic placut în interiorul locuinței prin proprietațile sale izolatoare termic. Cherestea, dulapi, grinzi, capriori sau scandura, lemnul a fost si este, un element cheie in construcții si amenajări.

Ce tip de lemn să folosim?

Lemnul contine diverse substanțe precum celuloza(40-50%) , lignina (20-30%), hemiceluloza(15-25%) si rașini, taninuri, coloranti sau ceara si are proprietati ce depind de o serie de factori precum: specia, conditiile de pastrare, umiditatea si prezenta defectelor.

In Romania regăsim 75% foioase precum : fagul, stejarul, nucul, mesteacanul, plopul, frasinul, aninul, carpenul, salcâmul etc. si 25% răsinoase precum bradul, pinul , molidul.

Lemnul de ulm, era în trecut folosit atat pentru construcția bărcilor dar și cea a jgeaburilor sau conductelor datorită rezistenței sale la mediul umed . Stejarul a fost folosit la confectionarea butoaielor pentru îmbutelierea băuturilor alcoolice, pentru confectionarea mobilierului s.s.m.d.

Tipuri de lemn si intrebuintari:

Pinul – Un material ieftin! Pinul contine o cantitate mare de rasină și este usor de prelucrat. Acesta este des folosit în structura caselor de lemn și a pieselor de mobilier de gradina ! Acest tip de lemn necesita tratare impotriva ciupercilor si fungilor, pentru o rezistentă indelungată și are o rezistentă foarte buna la inghet,degradare si factorii de mediu.

Molidul – Mai putin rezistent decat pinul , molidul este folosit in constructiile interioare si exterioare! Molidul are o durabilitate mai scazută este predispus la deformare.

Bradul – Cu o rezistență mai mare decat cea a molidului, apropiat ca si proprietați de cele ale pinului, lemnul de brad necesită tratare din cauza rezistenței scăzute la ciuperci și fungi.

Stejarul – Un lemn dur! Stejarul, cu rezistență crescută fată de speciile enumerate anterior, intra in categoria lemnului nobil. Fiind un lemn scump, este folosit pentru mobilier sau decoruri interioare dar si pentru uși și ferestre exterioare.

Frasinul – Cel mai elasic tip de lemn european! Folosit pentru preluarea șocurilor se folosește încă si astăzi in confecționarea săniilor din Scandinavia si a podelelor de lemn.

Teiul – Un lemn usor, cu durabilitate buna! Acesta este neindicat în folosirea la exterior datorita rezistenței sale scăzute la fungi și ciuperci. Teiul este un lemn folosit în special pentru decoruri și decorațiuni de regulă pentru modele și sculpturi.

Fagul – Lemn folosit la interior pentru mobilier! Fagul este folosit pentru pardoseli , podele și este un lemn cu o rezistența scazută la crapare, nefiind indicat la exterior.

Salcâmul – Un lemn dur, dificil de prelucrat! Rezistent la putrezire, salcâmul, este folosit în mare parte ca și lemn de foc . Acesta nu se poate folosi la lungimi mari ci doar pentru piese mici de mobilier.

Nucul– Acest tip de lemn intra alături de stejar în categoria lemnului de lux, fiind folosit in special pentru interioare de lux . Cu o culoare si fibra deosebita , mobuilierul de nuc intra in categoria lucrurilor selecte.

Ulmul – Ulmul , un tip de lemn folosit in trecut pentru rezistenta la mediul umed, ulmul, un lemn frumos, elastic si dur, cu porii mici, usor de curbat la aburi, este si astazi apreciat pentru calitatile sale.

EnglishRomână